Doof worden doe je zo

Luidruchtigst

Luidruchtigst

De walvis is het luidruchtigste dier op aarde. Volgens wetenschappers is de roep van dit immense dier onder water tot op honderden kilometers afstand te horen. Het dier moet daarom geluiden produceren van zeker 188 decibel, ruim 65.000 maal harder dan een straaljager!

Geluidsbarriere

Hoe zat het ook al weer? Als een vliegtuig de geluidssnelheid nadert (340 meter per seconde ofwel 1224 kilometer per uur), gebeuren er rare dingen.

Hoe zat het ook al weer? Als een vliegtuig de geluidssnelheid nadert (340 meter per seconde ofwel 1224 kilometer per uur), gebeuren er rare dingen.

Normaal verspreidt het geluid zich in de rondte. Maar door de hoge snelheid kunnen de geluidsgolven die zich normaal naar voren bewegen 'niet meer wegkomen'. Ze worden voor het vliegtuig samengeperst. Het doorbreken van die drukgolf is hoorbaar als een knal.

Irritant!

Irritant!

Tot pakweg 22 jaar kun je nog hele hoge tonen horen. Daarna neemt je gevoeligheid voor hoge frequenties af. Zelf heb je er niet veel aan, maar de politie gebruikt die gevoeligheid wel. Met zo'n irritant hoog geluid kun je namelijk hangjongeren wegjagen die overlast veroorzaken. Voor vervelende hangouderen werkt deze truc helaas niet.

Infrageluid

Geluid dat te laag is om waar te nemen wordt infrageluid genoemd. Het gaat dan over frequenties tussen 0,002 hertz en 20 hertz. Om infrageluid op te wekken zijn grote verplaatsende volumes lucht, of bewegende oppervlaktes, nodig. Zo wordt infrageluid bijvoorbeeld opgewekt door exploderende vulkanen. Ook explosies als die van de ramp in Enschede, hevige stormen en meteoren zijn in staat onhoorbaar geluid voort te brengen, dat honderden kilometers kan reizen door de atmosfeer. (bron: KNMI)

 
 
Disclaimer | Colofon | Sitemap | Bronnen