Doof worden doe je zo

Laatste hoornieuws

3 oktober 2012

Cijfers gehoorschade door harde muziek verontrustend

Nieuw onderzoek onder 130.000 stappers: 93% loopt risico op gehoorschade 

Leiden, 3 oktober 2012 – Van de stappers heeft 93% last van het gehoor na een bezoek aan een discotheek of muziekevenement. Een dag later heeft 38% nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationale Hoorstichting. Van mei 2011 tot en met mei 2012 vulden 130.000 respondenten tussen 18 en 35 jaar een dag na blootstelling aan muziek, online een vragenlijst in. De antwoorden schetsen een verontrustend beeld van het risicovolle gedrag en het gebrek aan bewustzijn onder stappers. Volgens de Hoorstichting is het cruciaal dat de overheid zich actiever opstelt bij het terugdringenvan gehoorschade, om aanzienlijke maatschappelijke kosten als gevolg van gehoorschade te voorkomen. Gehoorschade door muziek kan 100% voorkomen worden, mits stappers en muzieklocaties passende maatregelen nemen.

Nieuw onderzoek onder 130.000 stappers: 93% loopt risico op gehoorschade 

Leiden, 3 oktober 2012 – Van de stappers heeft 93% last van het gehoor na een bezoek aan een discotheek of muziekevenement. Een dag later heeft 38% nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationale Hoorstichting. Van mei 2011 tot en met mei 2012 vulden 130.000 respondenten tussen 18 en 35 jaar een dag na blootstelling aan muziek, online een vragenlijst in. De antwoorden schetsen een verontrustend beeld van het risicovolle gedrag en het gebrek aan bewustzijn onder stappers. Volgens de Hoorstichting is het cruciaal dat de overheid zich actiever opstelt bij het terugdringen van gehoorschade, om aanzienlijke maatschappelijke kosten als gevolg van gehoorschade te voorkomen. Gehoorschade door muziek kan 100% voorkomen worden, mits stappers en muzieklocaties passende maatregelen nemen. 

Van de 130.000 ondervraagde stappers denkt 40% zelf niets te kunnen doen om gehoorschade te voorkomen. 96% van de bezoekers draagt geen gehoorbescherming, ondanks de regelmatige blootstelling aan geluidsniveaus tussen 100 en 110 decibel. 82% van de stappers gaat er vanuit dat de muzieklocatie beschermende maatregelen treft, of dat de overheid die maatregelen oplegt. Er zijn echter geen wettelijke regels of richtlijnen met betrekking tot de veiligheid van het gehoor van bezoekers van discotheken. De Nationale Hoorstichting verwacht dat, bij ongewijzigd beleid, de hoeveelheid jongeren met blijvende gehoorschade snel zal toenemen. In de VS is het aantal jongeren met gehoorschade tussen 12 en 19 jaar in elf jaar tijd met een derde gestegen tot 20%.

13 december 2011

Nieuw boek: 101 vragen over Oorsuizen en andere hoorproblemen

De Nationale Hoorstichting heeft een boek uitgebracht met daarin de antwoorden op de meest gestelde vragen over de meest voorkomende hoorproblemen.

De Nationale Hoorstichting heeft een boek uitgebracht met daarin de antwoorden op de meest gestelde vragen over tinnitus, meniere, hyperacusis, otosclerose en brughoektumor. 

Ongestoord horen lijkt de normaalste zaak van de wereld: genieten van muziek, praten met vrienden, allemaal vanzelfsprekend. Maar wanneer dit horen verstoord wordt door hinderlijke geluiden, af en toe wegvalt, pijnlijk is of door een tumor bedreigd wordt? Dan ga je snel op zoek naar oplossingen en behandelingen die je gehoor weer op orde kunnen brengen. In dit boek gaan we op alle veelvoorkomende problemen in en proberen we mogelijke oplossingen aan te dragen.

Je kunt het boek hier bestellen.

1 december 2011

Lancering Oorveilig keurmerk voor clubs en poppodia

AMSTERDAM, 1 december 2011 - De Nationale Hoorstichting en Club Judge lanceren Oorveilig. Dit nieuwe keurmerk biedt een totaalpakket van concrete maatregelen, zoals het verminderen van het geluidsniveau, het aanbieden van goede gehoorbescherming en actieve voorlichting aan bezoekers en medewerkers. Deelnemers aan het keurmerk kunnen zo het risico op gehoorschade bij bezoekers en personeel fors reduceren.

AMSTERDAM, 1 december 2011 - De Nationale Hoorstichting en Club Judge lanceren Oorveilig. Dit nieuwe keurmerk biedt een totaalpakket van concrete maatregelen, zoals het verminderen van het geluidsniveau, het aanbieden van goede gehoorbescherming en actieve voorlichting aan bezoekers en medewerkers. Deelnemers aan het keurmerk kunnen zo het risico op gehoorschade bij bezoekers en personeel fors reduceren.

De Amsterdamse AIR heeft het keurmerk vandaag als eerste muzieklocatie in Nederland ingevoerd. Oorveilig is ontwikkeld in samenwerking met innovatiebedrijf BLOEI en met steun van de VriendenLoterij.

Aanleiding voor de ontwikkeling van Oorveilig is het groeiende aantal muziekliefhebbers met gehoorschade. Jaarlijks lopen circa 20.000 jongeren permanente gehoorschade op. Ruim 80% van de stappers heeft na een avond stappen last van een piep in de oren en een zelfde aantal vindt het geluid in muzieklocaties te hard staan. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen heeft de Nationale Hoorstichting in samenwerking met Club Judge en BLOEI het Oorveilig-project opgezet. Het keurmerk is het praktische vervolg op de papieren afspraken die eerder dit jaar zijn vastgelegd in het convenant tussen de Nationale Hoorstichting en de muziekbrancheorganisaties VVEM en VNPF.

 
 
Disclaimer | Colofon | Sitemap | Bronnen